زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

کفر بنی اسرائیل به قرآن (قرآن)





عده ای بسیاری از بنی اسرائیل، از ایمان آوردن به قرآن کریم کفرورزیدند و روی گردان شدند. و بر اثر کفر به قرآن، روابط دوستانه ای با کافران پیدا کردند.


۱ - کفر به قرآن



بسیاری از بنی اسرائیل، از ایمان به قرآن کفرورزیدند و روی گردان شدند.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل... «کافران بنی اسرائیل، بر زبان داوود و عیسی بن مریم، لعننفرین) شدند....» ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولکن کثیرا منهم فسقون. «و اگر به خدا و پیامبر (ص) و آنچه بر او نازل شده، ایمان می‌ آوردند، (هرگز) آنان (کافران‌) را به دوستی اختیار نمی‌ کردند ولی بسیاری از آنها فاسقند.» (برداشت مزبور، بر این اساس است که منظور از «النبی» پیامبراسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باشد که در این صورت، مقصود از «ما انزل الیه» قرآن است.)

۱.۱ - کافران از فرمان خدا


در این آیه راه نجات از این برنامه غلط و نادرست را به آنها نشان می ‌دهد که اگر راستی ایمان به خدا و پیامبر و آنچه بر او نازل شده است می‌ داشتند هیچگاه تن به دوستی بیگانگان و دشمنان خدا در نمی‌ دادند و آنان را به عنوان تکیه گاه خود انتخاب نمی‌ کردند (وَ لَوْ کانُوا یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ النَّبِیِّ وَ ما أُنْزِلَ إِلَیْهِ مَا اتَّخَذُوهُمْ أَوْلِیاءَ) ولی متاسفانه در میان آنها کسانی که مطیع فرمان الهی باشند کمند و بسیاری از آنها از دایره فرمان خدا خارج شده، راه فسق را پیش گرفته ‌اند (وَ لکِنَّ کَثِیراً مِنْهُمْ فاسِقُونَ).

۲ - آثار کفر بنی اسرائیل به قرآن




۲.۱ - پیشتازی در کفر


بنی اسرائیل در کفر به کتاب آسمانی خویش، بر اثر کفر آنان به قرآن پیشتاز بودند.
یبنی اسرءیل... «ای فرزندان اسرائیل!....» وءامنوا بما انزلت مصدقا لما معکم ولاتکونوا اول کافر به ولاتشتروا بایتی ثمنا قلیلا وایی فاتقون. «و به آنچه نازل کرده‌ ام (قرآن‌) ایمان بیاورید! که نشانه‌ های آن، با آنچه در کتابهای شماست، مطابقت دارد و نخستین کافر به آن نباشید! و آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! (و به خاطر درآمد مختصری، نشانه‌ های قرآن و پیامبر اسلام را، که در کتب شما موجود است، پنهان نکنید!) و تنها از من (و مخالفت دستورهایم) بترسید (نه از مردم)!» (برداشت مذکور مبتنی بر این اساس است که ضمیر در «به» به «ما معکم» که مقصود از آن تورات است و در آن خصوصیات قرآن آمده برگردد) (بنابراین، جمله «و لاتکونوا...» در ارتباط با جمله «آمنوا بما انزلت» چنین معنا می‌شود:‌ای بنی اسرائیل، به قرآن ایمان آورید و از نخستین کسانی نباشید که به کتب آسمانی خود کافر می‌شوند.)(یعنی در صورت انکار قرآن، کتابهای آسمانی خود را انکار کرده‌اید!.)

۲.۲ - روابط با کافران


ایجاد روابط دوستانه بنی اسرائیل عصر بعثت با کافران، بر اثر کفر به قرآن بود.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل... «کافران بنی اسرائیل، بر زبان داوود و عیسی بن مریم، لعن (و نفرین) شدند....» تری کثیرا منهم یتولون الذین کفروا... «بسیاری از آنها را می‌ بینی که کافران (و بت‌ پرستان) را دوست می‌ دارند......» ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء... «و اگر به خدا و پیامبر (ص) و آنچه بر او نازل شده، ایمان می‌ آوردند، (هرگز) آنان (کافران‌) را به دوستی اختیار نمی‌ کردند ولی بسیاری از آنها فاسقند.»

۲.۲.۱ - دوستی کفار


یعنی و اگر آنها که همان اهل کتاب باشند به خدا و نبی او محمد (صلی الله علیه وآله) و قرآنی که به آن جناب نازل شده ایمان می‌ آوردند و یا به پیغمبر خود و کتابی که به او نازل شده مثلا موسی و توراتش ایمان می‌ داشتند هیچوقت کفار را دوست خود نمی ‌گرفتند، برای اینکه ایمان چیزی است که تمامی اسباب را هر چه هم از آن مؤثرتر نباشد تحت الشعاع خود قرار داده و از بین می ‌برد، و لیکن عده بسیاری از آنان فاسق و سر پیچ از ایمانند.

۳ - عوامل کفر بنی اسرائیل به قرآن



رسیدن به منافع دنیایی، از عوامل گرایش به کفر و انکار قرآن از سوی بنی اسرائیل بود.
یبنی اسرءیل... «ای فرزندان اسرائیل!....» وءامنوا بما انزلت مصدقا لما معکم ولاتکونوا اول کافر به ولاتشتروا بایتی ثمنا قلیلا وایی فاتقون. «و به آنچه نازل کرده‌ ام (قرآن‌) ایمان بیاورید! که نشانه‌ های آن، با آنچه در کتابهای شماست، مطابقت دارد و نخستین کافر به آن نباشید! و آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! (و به خاطر درآمد مختصری، نشانه‌ های قرآن و پیامبر اسلام را، که در کتب شما موجود است، پنهان نکنید!) و تنها از من (و مخالفت دستورهایم) بترسید (نه از مردم)!»

۳.۱ - کفر به قرآن اهل کتاب


(وَ لا تَکُونُوا أَوَّلَ کافِرٍ بِهِ)، یعنی از میان اهل کتاب، و یا میان اقوام گذشته، و آینده‌تان، شما کفر بقرآن را آغاز مکنید، بگذارید کسانی بدان کفر بورزند که بهمه کتابهای آسمانی کفر می ‌ورزند، و آن کفار مکه هستند، که قبل از یهود بقرآن کفر ورزیده بودند.

۴ - پانویس


 
۱. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۵، ص۴۵.    
۴. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۱، ص۲۴۶.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۴۰.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۸. مائده/سوره۵، آیه۸۰.    
۹. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۶، ص۱۱۴.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۴۰.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۱۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۱، ص۲۲۷.    


۵ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۹۸، برگرفته از مقاله «کفر بنی اسرائیل به قرآن».    


رده‌های این صفحه : بنی اسرائیل | کفر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.